Sophora Japonica ağacı yüksek bal salgılayan çiçeklere sahip , arıcılık için çok değerli bir ballı ağaçtır. Aynı zaman park ve bahçelerde peyzaj amacı ile kullanılabilen , çiçek açtığında ve yeşil yaprakları ile göz dolduran bir çehreye sahiptir.
Arıcılık için en değerli etkenlerden biri olan flora gücünü arttırmak isteyenler bu ağacı bölgelerinde çoğaltmalıdırlar. Genellikle tohum yolu ile çoğaltılabilen bir ballı bitki olması nedeni ile sophora fidanı dikmek isteyenlerin önce tohum tedarik etmeleri yerinde olacaktır.
Tohum dış yüzeyi koruyucu bir tabaka ile kaplı olduğundan bu zar nedeni ile doğada çimlenmesi güç hale gelebiliyor. Elinize gelen tohumlarda böyle bir koruyucu var ise , kuru üzüm tanelerine benzer bir yapıda size ulaşacaktır. Tohumlarınızı ılık derin bir kaba ılık su içerisine ıslayıp 24 saat beklettiğinizde bu tabaka yumuşayacak ve tohumlar çıkabilir hale gelecektir.
Tohumlar dış zarından kurtulduktan sonra ağzı kapaklı bir kap bulunuz . Zemine peçete , kağıt mendil v.b ile kaplayın , tohumları bu mendilin üzerine çok sık olmayacak şekilde dizin. Tekrar bir kat daha peçete koyarak , tohumların 2 peçete arasında kalmasını sağlayın. Hazırlamam bu örtünün üzerine peçeteler ıslanacak şekilde su ekleyiniz. Kabın kapağını sıkıca kapatınız. Eklediğiniz su mümkünse canlı su olmalıdır. Musluk suyu kullanılmasını tavsiye etmemekteyiz.
Çimlenmeye bırakılan tohumu direkt güneş ışığından koruyunuz. Sophora tohumu çimlendirme işlemlerini doğru olarak yaptıysanız yaklaşık 2,3 gün içerisinde tohumlar çimlenmeye başlayacaktır. Bu sıra da çimlendirme kabı içerisinde su eksilirse tamamlamayı unutmayınız.Macar Akasyası tohumları çimlenince ; iyi bir dikim yatağı hazırlamak gereklidir. Bunun derin viyolleri , fidan poşelerini veya plastik bardakları kullanabilirsiniz. Toprak , torf , perlit ve yanmış gübre karışımı ile önce dikim alanını hazırlamamız gereklidir. Dikim toprağı ve alanı hazırlandıktan sonra bir sopa veya parmağınızı toprağa batırarak 1 cm-1.5 cm derinlikte çukur oluşturunuz. Bu çukurlara çimlenen tohumun çıkıntı kısmı aşağı gelecek şekilde koyunuz ve üzerini toprak ile kapatınız.
Dikimi yapılan tohumları sulayın ve direk güneş ışığı görmeyen bir alanda saklayınız. Toprağın nemi azaldıkta , sulama işlemini tekrarlayınız. Ortalama bir hafta içerisinde tohumlar toprağı delip yüzeye çıkacak ve yeni hayatlarını ağaç ollarak geçirme yolunda sağlam adımlar ile ilerleyecektir.